Välkommen till Imagine - Gävleborg


IMAGINE GÄVLEBORG 2019

Gilla oss på facebook | Följ oss på Instagram Följ oss på twitter

SISTA ANMÄLNINGSDAG VAR 31 JANUARI 2019

Imagine Gävleborg är mer än bara en tävling!

Imagine Gävleborg är både en möjlighet att lära sig om musiklivet och få utvecklas som artist som det är en tävling. Öppen för dig mellan 13-21 år, alla musikgenrer, både grupper/band och solister är välkomna att söka!

Anmälan till Imagine Gävleborg är nu öppen!

Du eller ni som anmäler er kommer att få vara med om konstnärliga och praktiska kurser och workshoppar som tränar er som artister och breddar er musikaliskt, med innehåll från allt mellan livsviktig branschkunskap och nyskapande verksamhet. Allting mynnar ut i ett framträdande på scen där du har möjlighet att bli bedömd av jury och nomineras av dem till regionfinalen av Imagine Gävleborg.

Imagine är inte först och främst en tävling med kurser upptill, det finns till för alla som vill lära sig något nytt. Och framförallt får du möjlighet att göra allt detta och inspireras tillsammans med och lära känna andra unga musiker från Gävleborg.

Imagine välkomnar alla musikaliska uttryckssätt, allt från traditionella instrumentbaserade akter till förprogrammerade akter eller livemixad musik, är du DJ eller använder du dig av backing track är du självklart varmt välkommen!

Exakta programpunkter kommer publiceras löpande här.

Att delta i Imagine är gratis. Det du som anmäler dig behöver stå för är resa till och från deltävlingar samt regionfestivalen. 

[ANMÄL DIG HÄR]

Datum:

17 feb 18.00 - DELTÄVLING 1 - Söders Källa Gävle 

3 mars 18.00DELTÄVLING 2 - Söders Källa Gävle 

7 apr - REGIONFINAL - Gävle Konserthus

29 maj - 1 juni - IMAGINE SWEDEN RIKSFINAL - Gävle konserthus


Har du några frågor?
Hör av dej till:
 
 
Projektledare
Tomas Östergårds
Tel/Sms: 072-518 58 80                          
E-post: tomas.ostergards@regiongavleborg.se
 
 
Projektassistent
Viktor "Slim Vic" Zeidner
Tel/Sms: 073 - 851 77 57
E-post: slim@slimvic.net
 
Besöksadress: Silvanum, Kungsbäcksvägen 32, 802 67 Gävle
Trumset (inklusive standartcymbaler. ej dubbelpedal)
Cymbaler
Basrigg
Gitarrförstärkare
Flygel (endast deltävling)
Elpiano (endast regionalfinal)
 
Detta är vad som kommer att finnas på plats. Instrument och allt extra som önskas tas med av artisterna själva. Gitarrister tar med egna effektpedaler. 
Alla i juryn har mängder av erfarenheter från musiklivets alla hörn. De är låtskrivare, artister, musiker, producenter etc inom en mängd olika genrer. 

Juryns erfarenheter och personliga smak väger dock mycket lätt i jämförelse med jurykriterier. Juryordförande ser till att alla jurymedlemmar håller sig till kriterierna.

Jurykriterier

Musik Direkt är öppen för musik av alla genrer och bedöms enligt följande kriterier. All bedömning skall ställas i relation till olika genrers och stilars förutsättningar.

1) Musikalisk kvalité (1-10):
Komposition och musikaliska arrangemang, leadsångare, kompharmonier, solo/tutti, breaks/licks/markeringar, interpretation och textbetoning, intron och slut, musikaliskt groove, improvisationer, etc…

2) Framträdande och kommunikation (1-10):
Lugn, kontroll, karisma, hur de presenterar det musikaliska ”budskapet”, typ av scenakt, hur man använder hela scenen och ändå håller fokus, dans som del av framträdandet, tydlig frontperson, improvisationer, kommunikation med publiken, etc…

3) Originalitet (1-10):
Gör de en egen komposition? Egna texter? Egen musik? Har de ett eget sound?

* Akter som spelar verk av andra musiker förväntas göra en personlig och innovativ tolkning av materialet för att nå höga poäng för originalitet.

4) Förberedelse (1-5):
Instrumentens stämning, på och av scen, vem gör vad och när, etc…


På regionfinalen utses vem eller vilka som får representera Gävleborg på riksfinalen. 2019 och 2020 kommer riksfinalen vara under Imagine Sweden Festivalen på Gävle konserthus under Kristi himmelsfärdshelgen.
 
Vi delar även ut andra spelpriser.
Projektsamordnare
Tomas Östergårds
Tel/sms: 072-518 58 80
 
Projektassistent
Viktor Zeidner
Tel/sms: 073-8517757
E-post: slim@slimvic.net

Postadress: Kultur Gävleborg, Region Gävleborg, 801 88 Gävle
Besöksadress: Silvanum, Kungsbäcksvägen 32, 802 67 Gävle
  
Lotta Hellsten
Producent                                                                                                     
Tel: +4626-15 59 57
Sms: +4670-516 59 57                                                             
E-post: ann-charlotte.hellsten@regiongavleborg.se
 
 

 

Vi samarbetar med:
 
Bollnäs Kulturhus

Kulturcentrum Sandviken

Gävle Teater
Några Regionfinalvinnare genom åren...
 
2018 Louise Rosén
2017 Charlie Smith
2016 MOTH 
2015 SAGA SKÖNBLOM 
2014 FANNY HANSEN
2013 KONES
2012 Gustaf Lindstein
2011 Duo M/E
2010 Black Coffie Quintet
2009 Views
2008 Armonia
2007 Rapid Action
2006 Michaela Stridbeck
2005 Scaramanga


Soundcheck – ett sista tillfälle att repa eller?

När man har en spelning så har man oftast en soundcheck innan, eller åtminstone en ”linecheck”. Vad är den till för? Är det att man ska ha ett tillfälle att köra genom låtar man är osäker på, eller är det för att se till att man kan genomföra sin spelning med de bästa tänkbara förutsättningarna?

Allt för många gånger har vi upplevt att soundcheck tar onödigt lång tid, att det inte händer något konkret på scenen, då ljudtekniker ofta förutsätter att band vet vad de ska göra på scen, och att de vet helt hundra hur de vill ha sin lyssning, och att efter en halvtimmes soundcheck så tror tekniker att bandet är nöjda för de har fått generöst med tid på scen för att stämma av sina önskemål. Men då är det inte helt ovanligt att bandet i logen sitter o säger ”jag hörde f-n ingenting”, vilket är helt orimligt.

En soundcheck är till för att man ska se till att man hör sig själv och de andra musikerna. Repar gör man i replokalen.

 

Spelordning: Oftast soundcheckar man i omvänd spelordning, dvs. att de som spelar först soundcheckar sist och vise versa.

 

Utsatt soundchecktid: Man blir oftast tilldelad en soundcheck tid innan man kommer till spelningen. Då bör man vara där en god stund innan och har sett till så att allt funkar och är iordningställt. Stämt instrument, kollat sladdar, sett till att man har fräscha batterier, kollat ut vart man ska stå på scenen och satt ihop trummor etc. men man får vara beredd på att det inte börjar i exakt utsatt tid, saker brukar strula o så. Men att man är där själv och är beredd.

 

Under soundcheck: Var inte blyg, för en dialog med ljudteknikern om hur ni vill ha det, han/hon är där endast för din skull! Även om ibland det känns som att bandet är där för att serva ljudteknikern.

 

Ordna inställningar: Man bör ha en klar bild i huvudet hur man vill ha gitarrförstärkaren inställd om det är en gemensam backline, eller om man har sin egen med sig att man snabbt kan se till att den låter som man vill. Och när man har kollat av sitt gitarrljud och är nöjd inte står och småspelar. Det sinkar bara och alla blir less. Då väntar man på att teknikern ber en att spela så att han kan se till att utljud och scenljud låter så bra som det går.

 

Egen lyssning: På lite större ställen så har man ofta möjlighet att ha en egen medhörning. Där man kan ställa sin lyssning individuellt. Men på lite mindre ställen och med mindre riggar kanske man får dela lyssning med en spelkamrat. Och under soundcheck ska man se till att man har en bra ljudbild i sin egen lyssning. Då ska man tex. Som gitarrist ha riktat gitarrförstärkaren så att den spelar för öronen och inte för knäna. Och för dem andra. Att man ser till att man hör sin gitarr bra redan från förstärkaren med den volymstyrka som stället tillåter.

 

Mer v/s mindre: Många gånger då musiker bara ber om mer och mer av allt i monitorerna så blir det oftast pannkaka av allt, man står med sina ”gula proppar” och tycker allt låter luddigt och svagt. Då är första tipset att skaffa sig ett par bra öronproppar som dämpar linjärt över frekvenserna och inte som dem gula som mest dämpar diskant och låter dovt.

Antingen gjuter man ett par, som är absolut bäst, eller så köper man ett par på musikaffären som är gjorda för musik, eller så har apoteket billiga bra proppar som inte dödar diskant och ljudvolym så att man måste ha vansinnigt starkt på scen. Har man då ett par sådana proppar som är anpassad för musik och inte verkstad så har man först bra möjlighet att få en bra lyssning. Och sen kan man tänka på att hellre sänka saker i monitorn än att höja allt, ju mindre man har i monitorn, ju tydligare hör man.

 

Efter soundcheck: skriv av alla inställningar på förstärkare och pedaler och dyl. så att när det ska riggas om till erat gig att man ställer in precis så man hade på soundcheck, snabbt kollar av så att allt låter som det ska och sedan håller sig tyst. Man förlorar väldigt mycket effekt om alla står och småspelar och sen sätter det igång. Om alla håller sig tysta, går av scenen i ca 5 min. med tyst från scenen och sen kommer upp och bara kör hundra på en gång så för åskådaren ett mycket bättre intryck av spelningen. Allt känns proffsigare.

så ska man försöka att ”städa av” sin utrustning så snabbt som möjligt. Så att nästa band (om det finns något) kan få ställa i ordning sin utrustning för sitt soundcheck.

 

Efter spelning: så ska man försöka att ”städa av” sin utrustning så snabbt som möjligt. Så att nästa band (om det finns något) kan få ställa i ordning sin utrustning för sitt gig.

Ska man lämna kvar utrustning över natten så bör man kolla med personalen att det är okej, och vilken tid man kan hämta på nästa dag, så att det är någon som jobbar och kan öppna.

 

Personer/roller:

Ljudtekniker (FOH) –  Sköter utljudet vid mixerbordet.

Ljustekniker –  Sköter scenljuset, oftast från mixplats.

Monitortekniker – vid större konserter så finns ofta det en dedikerad monitortekniker och mixer på scenen som ställer in scenljudet i monitorerna. Vid mindre arrangemang är det oftast FOH-tekniker som sköter om både utljudet och scenljudet.

Roddare, stagehand, scencrew, mikman – Hjälper till att bära och se till att allt funkar på scenen.

Arrangör –  Den som har det totala ansvaret för arrangemanget.

Scenchef –  Har övergripande ansvar för scenen.

Konferencier – Den person som från scenen presenterar arrangemanget 

 

Ordlista:

Soundcheck - Där man kollar så att allt låter som det ska, på scen och från scen till publik

Linecheck – Lite snabbare variant av en soundcheck, ofta på festivaler, innan gig bara, oftast endast      scenljud

Backline – Förstärkare, trummor och micar etc.

Handinstrument – Gitarrer, basar, keybords & cymbaler etc.

Medhörning (monitor) – Små vinklade högtalare som man har sin egen lyssning i.

Linebox – En liten dosa som man ofta kopplar in bas, syntar och akustiska instrument i.

F.O.H. (front of house) – Mixplats, FOH  R. = höger sett från mixplats

Stage R/L – Stage R = höger sett från scenen. Oftast tvärtemot FOH

Wedge – Annat ord för medhörningshögtalare, eftersom oftast är medhörningarna vinklade.

XLR-kabel – Mickabel, tre-polig.

Tele-kabel – ”Gitarrsladd”

Rca – Vanliga stereosladdar, ofta röd/svart el. röd/vit. Röd markerar oftast R

F – Right = Höger

L – Left = Vänster

O/H – Over head = överhängsmickar för tex. Trummor.

Minitele - ”Hörlurs-sladd”

Loge – Artistens ”kryp in” innan och efter gig där man kan förvara sina instrument och kläder under Get in – När man förväntas att dyka upp för att få information.

Load in – När man ska lasta in utrustningen, ev. med hjälp.

Gage – Ersättning för spelningen. SKA vara förhandlad om innan!

Gig – Spelning.

System – Medhörningssystem. Hur många separata lyssningar man kan få.

Strap – Gitarrband så att gitarren kan hänga över axeln.

Gaffa – Bred kraftig tejp, används till allt. Ett måste på varje scen.

Backdrop – Tygskynke som hängs i scenens bakkant, ofta med bandets namn eller logotyp på.

Backstage – Område bakom scenen där endast personal och artister har tillträde.

Trumpodie – En liten upphöjd scen på scenen dedikerad för trummor.

Decibel – Förkortas oftast db och är den enhet som används för ljudstyrka.

Ekvivalent värde i db – Används för att ge ett medelvärde på ljudstyrkan under en konsert. 

Merchandise – T.ex. T-shirts, CD, badges som säljs av artisten.

Dimmer – Apparat som styr ljusstyrka och styrs via ljusbordet

Olika ljuskällor – Led, Par 64, Blinders

Arrangeras av Kulturutveckling

Gävleborg                                                        Kultur Gävleborg tillhör Region Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja länets musikliv genom att producera och förmedla konsertturnéer, musikfestivaler och musikprojekt till länets musikarrangörer. IMAGINE genomförs i samarbete med lokala arrangörer.

Kontakta oss


Tomas Östergårds

Region Gävleborg
801 88 Gävle

072-518 58 80

tomas.ostergards@regiongavleborg.se

Årets tävlande

Här listar vi alla som hitills blivit godkända för att tävla i årets tävling.

Alva Dalethsson
Bella
Christoffer Jonsson
Elin Svedberg
Emma Blom
Gevalius
Hassan hazir
Julia Simren
Linn Wikblad
Linus Bergh
Lisa Omar
Lueri
Majken Hallbygård
Märta Wengelin
Nextopia
Stenbrott
Tindra westling
TJUGOÅTTA

Nyheter från Gävleborg