Nu finns prel Spelordning för Regionfinalen:
Juvenile
Matilda Landgren
The Blue Valentines
Elin Andersson
Early Groove
Matilda Sundberg
Linneah
P A U S
Madiliene
Klara Grönlund
Dans la lune
Moa Persson
2YOUNG
Gästartist: Trio on hold
Klicka vidare på "Tider, soundcehck & info" för att hitta era soundchecktider!
Ni kommer också möta ett crew, som är där för att hjälpa er att göra ert framträdande så bra som det kan bli. Våra tekniker är kunniga och rutinerade, så lyssna på deras råd. Flera av dem är musiker och har varit med i Musik Direkt tidigare år, tävlingen har ju arrangerats sedan 1986.
Backline
Gitarrförstärkare:
-Dirty / Soldano SLO 100W topp + Marshall 1960AX 4x12"
-Jet City / Soldano SLO 50W topp + Marshall 1960AX 4x12"
-Dirty Deluxe Reverb
-Dirty Twin Reverb.
Basförstärkare:
- 1 st Ampeg SVT450 + SVT 8x10"
Trumset:
Tama Starclssic BD 22", SD 14" TT1 10", TT2 12", FT 16"
Iron Cobra dubbelpedal
Flygel:
Yamaha CLP-465 GP
Estrad Norr-priset:
1a pris – att som representant för Jämtlands län delta vid Imagine Festivals Uddevalla 10 - 12/5.
Sensus Inspelningspris innebär en dag i studion på Frösön med tekniker inkluderad
Musikantenpriset är ett presentkort, värt 3000 kr, på musikaffären Musikanten i Östersund och det är Musikanten som sponsrar med detta pris!
Jazzpriset är tillbaka i ny form! Det innebär en spelning på Jazzköket i Östersund, någongång innan sommaren. Jazzpriset är ett samarbete mellan Jazzköket och Estrad Norr.
TIDER FÖR SAMLING OCH SOUNDCHECK, ingång från baksidan av Storsjöteatern:
Kl. 13,15 bör Trio on hold & 2YOUNG vara på plats för infosamling kl. 13.30.
Kl 14.00 bör Klara Grönlund, Dans la lune & Moa Persson vara på plats för infosamling kl. 14.15
Kl. 15.15 bör Madiliene, Linneah Olofsson, Matilda Sundberg och Early Groove vara på plats för infosamling kl. 15.30
Kl 16.15 bör Elin Andersson, The Blue Valentines, Matilda Landgren och Juvenile vara på plats för infosamling kl. 16.30.
Kom till Storsjöteatern senast 15 minuter innan infosamlingen. Vi bjuder på fika i vårt Greenroom från klockan 15:00. Fikat är också öppet på kvällen med TV-länk till scenen så att ni kan se de andras framträdande.
Under soundcheck är salongen stängd för alla utom arbetande personal. Vi ber också följeslagare till yngre deltagare att stanna backstage (bakom scenen) under själva soundcheck.
TIDER FÖR SAMLING OCH SOUNDCHECK, ingång från baksidan av Storsjöteatern:
Läs tävlingens regler och juryns kriterier, de finns här på hemsidan. VI ÄR NOGA MED TIDEN och juryn klockar ert framträdande. Den som drar över tiden får poängavdrag, 2 poäng för varje påbörjad minut, 1 poäng om det är under en minuts överdrag. Vi klockar från det att konfrenciern går av scenen, fram till att hen kommer upp på scenen igen och påbörjar ev intervju.
Vi har en gästlista för alla deltagare - varje deltagare får skriva upp 4 gäster som går in gratis i salongen. Meddela gärna namnen i förväg via mejl eller sms till projektledare Mia.
Ensamma artister som är under 15 år får ta med sig en förälder/syskon till teatern som hjälp och stöd. VÄLKOMNA!
Soundcheck – ett sista tillfälle att repa eller?
När man har en spelning så har man oftast en soundcheck innan, eller åtminstone en ”linecheck”. Vad är den till för? Är det att man ska ha ett tillfälle att köra genom låtar man är osäker på, eller är det för att se till att man kan genomföra sin spelning med de bästa tänkbara förutsättningarna?
Allt för många gånger har vi upplevt att soundcheck tar onödigt lång tid, att det inte händer något konkret på scenen, då ljudtekniker ofta förutsätter att band vet vad de ska göra på scen, och att de vet helt hundra hur de vill ha sin lyssning, och att efter en halvtimmes soundcheck så tror tekniker att bandet är nöjda för de har fått generöst med tid på scen för att stämma av sina önskemål. Men då är det inte helt ovanligt att bandet i logen sitter o säger ”jag hörde f-n ingenting”, vilket är helt orimligt.
En soundcheck är till för att man ska se till att man hör sig själv och de andra musikerna. Repar gör man i replokalen.
Utsatt soundchecktid: Man blir oftast tilldelad en soundcheck tid innan man kommer till spelningen. Då bör man vara där en god stund innan och har sett till så att allt funkar och är iordningställt. Stämt instrument, kollat sladdar, sett till att man har fräscha batterier, kollat ut vart man ska stå på scenen och satt ihop trummor etc. men man får vara beredd på att det inte börjar i exakt utsatt tid, saker brukar strula o så. Men att man är där själv och är beredd.
Under soundcheck: Var inte blyg, för en dialog med ljudteknikern om hur ni vill ha det, han/hon är där endast för din skull! Även om ibland det känns som att bandet är där för att serva ljudteknikern.
Ordna inställningar: Man bör ha en klar bild i huvudet hur man vill ha gitarrförstärkaren inställd om det är en gemensam backline, eller om man har sin egen med sig att man snabbt kan se till att den låter som man vill. Och när man har kollat av sitt gitarrljud och är nöjd inte står och småspelar. Det sinkar bara och alla blir less. Då väntar man på att teknikern ber en att spela så att han kan se till att utljud och scenljud låter så bra som det går.
Egen lyssning: På lite större ställen så har man ofta möjlighet att ha en egen medhörning. Där man kan ställa sin lyssning individuellt. Men på lite mindre ställen och med mindre riggar kanske man får dela lyssning med en spelkamrat. Och under soundcheck ska man se till att man har en bra ljudbild i sin egen lyssning. Då ska man tex. Som gitarrist ha riktat gitarrförstärkaren så att den spelar för öronen och inte för knäna. Och för dem andra. Att man ser till att man hör sin gitarr bra redan från förstärkaren med den volymstyrka som stället tillåter.
Mer v/s mindre: Många gånger då musiker bara ber om mer och mer av allt i monitorerna så blir det oftast pannkaka av allt, man står med sina ”gula proppar” och tycker allt låter luddigt och svagt. Då är första tipset att skaffa sig ett par bra öronproppar som dämpar linjärt över frekvenserna och inte som dem gula som mest dämpar diskant och låter dovt.
Antingen gjuter man ett par, som är absolut bäst, eller så köper man ett par på musikaffären som är gjorda för musik, eller så har apoteket billiga bra proppar som inte dödar diskant och ljudvolym så att man måste ha vansinnigt starkt på scen. Har man då ett par sådana proppar som är anpassad för musik och inte verkstad så har man först bra möjlighet att få en bra lyssning. Och sen kan man tänka på att hellre sänka saker i monitorn än att höja allt, ju mindre man har i monitorn, ju tydligare hör man.
Efter soundcheck: skriv av alla inställningar på förstärkare och pedaler och dyl. så att när det ska riggas om till erat gig att man ställer in precis så man hade på soundcheck, snabbt kollar av så att allt låter som det ska och sedan håller sig tyst. Man förlorar väldigt mycket effekt om alla står och småspelar och sen sätter det igång. Om alla håller sig tysta, går av scenen i ca 5 min. med tyst från scenen och sen kommer upp och bara kör hundra på en gång så för åskådaren ett mycket bättre intryck av spelningen. Allt känns proffsigare.
så ska man försöka att ”städa av” sin utrustning så snabbt som möjligt. Så att nästa band (om det finns något) kan få ställa i ordning sin utrustning för sitt soundcheck.
Efter spelning: så ska man försöka att ”städa av” sin utrustning så snabbt som möjligt. Så att nästa band (om det finns något) kan få ställa i ordning sin utrustning för sitt gig.
Ska man lämna kvar utrustning över natten så bör man kolla med personalen att det är okej, och vilken tid man kan hämta på nästa dag, så att det är någon som jobbar och kan öppna.
Personer/roller:
Ljudtekniker (FOH) – Sköter utljudet vid mixerbordet.
Ljustekniker – Sköter scenljuset, oftast från mixplats.
Monitortekniker – vid större konserter så finns ofta det en dedikerad monitortekniker och mixer på scenen som ställer in scenljudet i monitorerna. Vid mindre arrangemang är det oftast FOH-tekniker som sköter om både utljudet och scenljudet.
Roddare, stagehand, scencrew, mikman – Hjälper till att bära och se till att allt funkar på scenen.
Arrangör – Den som har det totala ansvaret för arrangemanget.
Scenchef – Har övergripande ansvar för scenen.
Konferencier – Den person som från scenen presenterar arrangemanget
Ordlista:
Soundcheck - Där man kollar så att allt låter som det ska, på scen och från scen till publik
Linecheck – Lite snabbare variant av en soundcheck, ofta på festivaler, innan gig bara, oftast endast scenljud
Backline – Förstärkare, trummor och micar etc.
Handinstrument – Gitarrer, basar, keybords & cymbaler etc.
Medhörning (monitor) – Små vinklade högtalare som man har sin egen lyssning i.
Linebox – En liten dosa som man ofta kopplar in bas, syntar och akustiska instrument i.
F.O.H. (front of house) – Mixplats, FOH R. = höger sett från mixplats
Stage R/L – Stage R = höger sett från scenen. Oftast tvärtemot FOH
Wedge – Annat ord för medhörningshögtalare, eftersom oftast är medhörningarna vinklade.
XLR-kabel – Mickabel, tre-polig.
Tele-kabel – ”Gitarrsladd”
Rca – Vanliga stereosladdar, ofta röd/svart el. röd/vit. Röd markerar oftast R
F – Right = Höger
L – Left = Vänster
O/H – Over head = överhängsmickar för tex. Trummor.
Minitele - ”Hörlurs-sladd”
Loge – Artistens ”kryp in” innan och efter gig där man kan förvara sina instrument och kläder under Get in – När man förväntas att dyka upp för att få information.
Load in – När man ska lasta in utrustningen, ev. med hjälp.
Gage – Ersättning för spelningen. SKA vara förhandlad om innan!
Gig – Spelning.
System – Medhörningssystem. Hur många separata lyssningar man kan få.
Strap – Gitarrband så att gitarren kan hänga över axeln.
Gaffa – Bred kraftig tejp, används till allt. Ett måste på varje scen.
Backdrop – Tygskynke som hängs i scenens bakkant, ofta med bandets namn eller logotyp på.
Backstage – Område bakom scenen där endast personal och artister har tillträde.
Trumpodie – En liten upphöjd scen på scenen dedikerad för trummor.
Decibel – Förkortas oftast db och är den enhet som används för ljudstyrka.
Ekvivalent värde i db – Används för att ge ett medelvärde på ljudstyrkan under en konsert.
Merchandise – T.ex. T-shirts, CD, badges som säljs av artisten.
Dimmer – Apparat som styr ljusstyrka och styrs via ljusbordet
Olika ljuskällor – Led, Par 64, Blinders